BATU PRESENTS: NORTHERN LIGHT.

We nemen je mee naar de poolcirkel, op 66 graden Noorderbreedte. In de ijzig koude bergen wordt het er ‘s winters 40 graden onder nul. In de zomer vind je hier, tussen berg en moeras de Rubus Chamaemorus. De kruipbraam. Een kleine zeldzame oranjegele poolbes. Zuur, zoet en vol smaak. We namen ze voor je mee en brouwde er deze Limited mee. Een nieuwe friskruidige limited edition. Ongefilterd, tintelend en zoals je van ons verwacht, geen suiker, vegan en 100% natuurlijk.

Een groot raadsel

Het Noorderlicht was eeuwenlang een groot mysterie. De Vikingen zagen in de groene schimmen het wapengekletter van de goden, de Inuit uit Canada dode zielen en de Finnen waren er zeker van het de staart van een mythische poolvos was. In 1902 ontdekte de Noorse wetenschapper Kristian Birkeland dat botsende zonnedeeltjes in de atmosfeer voor het Aurora Borealis zorgen. Dat moet ontnuchterend zijn geweest. Mythe of wetenschap, een avond onder de sterren op een heldere donkere nacht in De Pool is nog steeds een magische ervaring. Koud ook. Maar voor een beetje avontuur moet je soms iets overhebben natuurlijk.
Kruipbramen
Kruipbramen groeien eigenlijk alleen echt goed in het wild. Jonge bessen zijn rood van kleur, en als ze rijp zijn worden ze oranje en goudgeel. Je mag ze plukken voor eigen consumptie, in Zweden is dat zelfs een grondrecht. Daarvoor moet je wel op je knieën door het moeras of de bergen in, want kruipbramen groeien op de bodem en houden van natte en veenachtige grond. Toch zijn ze het waard. Kruipbramen zijn fris, zuur en smaken als frambozen, aalbessen, abrikozen en passievruchten door elkaar.

Kruipbraam

Northern Light smaakt als een expeditie naar de poolcirkel. Het begint met thee van Japanse sencha, gist en bacteriën (de SCOBY), Zweedse dennennaalden en jeneverbessen. Om alle smaak uit die ingrediënten te trekken laten we dat dertig dagen lang fermenteren tot een kruidige basis kombucha. Suikers worden tijdens de fermentatie omgezet in aroma’s, zuren en koolzuur en dat zorgt voor een heerlijk fris en licht bubbelend drankje. Aan die basis voegde onze brouwmeester de kruipbramen toe. Na nog eens zeven dagen fermenteren is de kombucha dan op smaak. Kruidig, friszuur en ongefilterd, koud natuurlijk het lekkerst.

Benieuwd? Bestel Northern Light nu in onze webshop (let op: beperkt beschikbaar)

SHAKE IT BABY

Top cocktails van de beste bartenders

Fix me Up

Vodka, Galliano en passievrucht. Een drankje vol hartstocht.

Pear Pressure

Peren, kombucha en basilicum. Een fragiele balanceer-act tussen aromatisch, bitter en zoet.

Hoppino

De no-booze versie van de Italiaanse scroppino.

Sparkly temple

Virgin, net als een Shirley Temple.

One for the Road

Hot en smokey met een gember-kick.

Breakfast of Champions

The BATU Breakfast Martini. Voor wie het lef heeft om zijn dag met een Martini te beginnen.